Excursie Vreba Melkvee 25 juni 2019

Op deze tropische dag waren we te gast bij Vreba Melkvee in de Vredepeel. Op Nederlands grootste melkveebedrijf worden een 2250 melkkoeien gehouden. Inge Huijbers van Sterkwerk gaf een inleiding over de arbeidsinvulling op het bedrijf en over wat Sterwerk voor u als geitenhouder kan betekenen. Vervolgens presenteerde Anouk van Bakel ons de missie en visie van het bedrijf en werden alle andere onderdelen op het bedrijf besproken, zoals de melkverwerking en mestverwerking op het bedrijf.

Plaza Ammoniak Reducerende Technieken 28 mei 2019

Op dinsdagavond 28 mei 2019 vond de druk bezochte Plaza plaats genaamd Ammoniak Reducerende technieken. De avond werd gestart met een inleiding van de heer Jos van Lent van de Provincie Noord Brabant over het beleid omtrent de ammoniak emissie. Daarna hielden verschillende bedrijven een korte presentatie over de technieken die beschikbaar en of nog in ontwikkeling zijn voor de geitenhouderij. Hieronder vindt u de presentaties van deze avond terug zodat u deze nog eens op uw gemak na kunt lezen. 

Wegwijs in het vaccinatiedoolhof 19 februari 2019

De laatste jaren worden er steeds meer entingen toegediend in de Nederlandse geitenhouderij. Naast de verplichte q-koorts enting zijn er ook diverse entingen die toegediend kunnen worden. Om ons als geitenhouders hier meer inzicht in te geven heeft de studieclub deze avond Paul van den Oord, van dierenkliniek ‘t Leijdal uitgenodigd. Samen met Dierenartsen Midden Brabant (Mark Bertens) en Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk (Maarten van den Bosch) wisselt ‘t Leijdal veel informatie en kennis uit in de geitenhouderij.

Wat is de invloed van het Brabantse beleid op uw bedrijfsontwikkeling? 2 oktober 2018

Volgende week komt het rapport uit van het vervolgonderzoek van het eerder gepubliceerde rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO). Prof. Dr. Ir. D. Heederik was deze avond te gast bij onze geitenstudieclub in de Stapperij in Oirschot om de onderzoeksresultaten toe te lichten. Daarnaast ging mevrouw Annemarie Spierings, gedeputeerde van de provincie Noord Brabant, het gesprek aan over het brabantse beleid.

Innovatieve en alternatieve ruw- en krachtvoerteelten 30 augustus 2018

Vanmiddag waren we met onze studieclub te gast op het proefveld van Alliance bij Loonbedrijf van Broekhoven in Tilburg. Op het proefveld staan verschillende maïsrassen met daarnaast alternatieve (eiwit) gewassen. In groepen werden de diverse rassen besproken. Hierbij werd gekeken naar bemesting, zaai- en oogstmomenten, opbrengsten en de toepasbaarheid van de verschillende gewassen in onze geitenrantsoenen.

Excursie Frank’s Farm 27 november 2017

Op deze herfstachtige middag wisten ruim 90 leden van onze studieclub de weg te vinden naar Frank’s Farm in Heythuysen. Frank heeft al jarenlang goede ervaringen met het mesten van bokjes, wat aanleiding was voor het organiseren van deze excursie. Na een warm broodje geitenvlees bereid door Frank en Anita werd de groep opgesplitst en werden we rondgeleid over het bedrijf.

Het Imago van de Geitensector is van ons allemaal! 31 oktober 2017

Geitenzuivel is booming. Geiten hebben een hoog knuffelgehalte. Als sector hebben we

dus goud in handen. “Het nieuwe witte goud”. Hoe kunnen we het imago van de Geitenhouderij positief beïnvloeden? Dit was de vraag van de studieavond op dinsdag 31 oktober. Voor deze avond hebben we 3 enthousiaste sprekers gevonden, welke allen op energieke wijze verslag uitbrachten van hetgeen wat zij doen om het imago van onze sector te verbeteren. 

Excursie DAF en Suevia 24 mei 2017

Op woensdag 24 mei zijn we met een mooie groep geitenhouders op excursie geweest. Voor de middag zijn we op bezoek geweest bij DAF in Eindhoven, waar we allereerst een mooie bedrijfsfilm te zien kregen. De historie van het bedrijf werd hierin besproken en tevens kwamen de ontwikkelingen en de diverse modellen van DAF aan bod.

Klimaatplaza 13 december 2016

Op dinsdag 13 december vond de Klimaatplaza plaats. De avond werd gestart door een interessante lezing van dhr. Peter van der Voorst. Peter werkt als zelfstandige klimaatspecialist en nam ons mee in de wereld van klimaat. Welke systemen zijn er, wat zijn de do’s en don’ts en welke instellingen en vuistregels dienen we in acht te nemen?