De laatste jaren worden er steeds meer entingen toegediend in de Nederlandse geitenhouderij. Naast de verplichte q-koorts enting zijn er ook diverse entingen die toegediend kunnen worden. Om ons als geitenhouders hier meer inzicht in te geven heeft de studieclub deze avond Paul van den Oord, van dierenkliniek ‘t Leijdal uitgenodigd. Samen met Dierenartsen Midden Brabant (Mark Bertens) en Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk (Maarten van den Bosch) wisselt ‘t Leijdal veel informatie en kennis uit in de geitenhouderij.
Paul en Maarten startten de avond allereerst met een uitleg over de werking van virussen en bacteriën in geiten. Om te weten wat het effect is van een enting is het goed om te weten hoe het dier reageert op een enting en is het belangrijk om te weten welke bacteriën of virussen een rol spelen op het bedrijf. Een enting alleen is geen garantie om een bepaald effect te halen. Alles hangt samen met andere bedrijfsfactoren, zoals klimaat, voeding, huisvesting en management. Voor paratbc is er een entstof op de Nederlanse markt, Gudair. Voor clostridium zijn er twee entstoffen en daarnaast nog een entstof die clostridium combineert met pasteurella, Heptavac-P. Er zit verschil tussen de entstoffen in welke clostridium soorten deze bevatten. Overleg daarom samen met uw dierenarts welke entstof voor uw bedrijf het beste van toepassing is. Voor longproblemen zijn er ook diverse entingen op de markt. Belangrijk is om allereerst onderzoek te doen zodat u weet welke kiem op uw bedrijf de boosdoener is. Op basis hiervan kunt u bepalen of enten nodig is en of u ervoor kiest om uw lammeren te enten of de drachtige dieren waarna u de eigen geitenbiest aan uw lammeren voert om op deze manier de weerstand te verhogen. Voor uiergezondheid (blauw uier) is er sinds vorig jaar een nieuwe entstof op de markt, namelijk Vimco van Hipra. Hier moet nog meer ervaring mee opgedaan worden om iets te kunnen zeggen over de effecten van het product.
Presentatie Wegwijs in het vaccinatiedoolhof Paul van den Oord & Maarten van den Bosch 19-02-2019
Sinds 2010 is iedere geitenhouder in Nederland verplicht om zijn veestapel jaarlijks te enten tegen q-koorts. Jordy de Mul van Ceva neemt eerst een stukje geschiedenis met ons door en laat zien wat de landelijke effecten zijn op de volksgezondheid van het enten.Het produceren van het vaccin is een ingewikkeld proces, waar een half jaar voor nodig is. Jordy roept geitenhouders op om eventuele entreacties altijd te melden. Om de entreacties zo veel mogelijk te beperken geeft zij de volgende tips: ent alleen dieren in goede gezondheid en conditie, bewaar het vaccin koel en laat het voor toediening op kamertemperatuur komen. Gebruik geschikte naalden met een kleine diameter (geel 20G of rose 18G) en gebruik liefst voor iedere geit een schone naald. Probeer de dieren te vaccineren wanneer de buitentemperatuur koel en stabiel is en voorkom zoveel mogelijk stress. Het correct toedienen van de entstof (subcutaan) en het goed schudden van flesjes voor gebruik geven ook minder kans op entreacties. Via onderstaande link kunt u de presentatie nog eens rustig nalezen.