Verslag Hygiënecheck. 8 okt. 2013

Op dinsdag 8 oktober werd op de melkgeitenhouderij van fam. van Hoof te Middelbeers de hygiënecheck gedaan.  Door Bob Kerckhoffs en Bram van Rooy (van Schippers Bladel B.V.) werd alles betreffende hygiëne besproken, en nader toegelicht door het gastbedrijf: Peter, Toos en Art van Hoof.

Na een gezellige lunch, met lekkere soep, broodjes en o.a. verschillende soorten geitenkaas, werden de stallen bezocht. Bob Kerckhoffs gaf aan dat bij veel bedrijven het hygiëne protocol (o.a. laarzen en overals voor bezoekers) goed geregeld is, maar de ziekte(kiemen)verspreiding binnen het bedrijf nog een verbeterpunt is. Bij fam. van Hoof wordt bij iedere afdeling lammeren een andere kleurcode laarzen gebruikt.

Reiniging van ruimten en materialen, voor het ontsmetten gebeurt vaak alleen met water. Hierdoor vermindert de werking van ontsmetting. We wassen onze eigen borden toch ook niet met alleen water? Advies dus om reiniging met schuimmiddel toe te passen.

Bram van Rooy gaf aan dat je met goede hygiëne, risico’s beperkt en een stukje preventie doet. Zo is bijvoorbeeld knaagdier en ongedierte bestrijding een belangrijk onderdeel om versleping van ziekten te voorkomen. Een ander belangrijk punt wat vaak te weinig aandacht krijgt, is controle van de drinkwaterkwaliteit bij de drinknippel. Lekker schoon water wordt door de geit natuurlijk meer gedronken dan bevuild water! En benodigd drinkwater is ook afhankelijk van melkproductie, en omgekeerd is melkproductie o.a. weer afhankelijk van de opname van drinkwater. De waterkwaliteit in het drinkbakje goed checken dus!

Al met al kwamen er tijdens de rondleiding veel interessante wetenswaardigheden aan de orde.

Comments are closed.